Çinli Gençler Arasındaki En Popüler Spor Dalları

Booking.com

Çin’de yaşam ve kültür çoğu batı ülkesinden farklı. Birçok ülkede çok popüler olan bazı sporların Çin’de adı hiç duyulmuyor. En azından belli yaşın üstündeki kişiler Dünya genelinde popüler olan takım sporlarına neredeyse hiç ilgi duymuyor.

Her ne kadar Çin, olimpiyatlarda adım adım zirveye ilerlese de Çinli gençler arasında popüler olan spor dallarının bazılarında Çin takımının elle tutulur, çok önemli başarısı bulunmuyor.

Çin denince akla gelen ilk sporlardan olan masa tenisi her daim Çinliler’in en iyi olduğu ve Çin’deki en popüler spor dallarından biri. Badminton da Çin genelinde sıkça oynanıyor. Batı ülkelerindeki en popüler sporlar futbol ve basketbol da her geçen yıl popülerliğini arttırıyor.

Bugünkü modern Çin’de gençler arasındaki en popüler spor dallarına birlikte göz atalım:

Masa Tenisi

Masa tenisi oynamak Çinliler için kalem tutmak gibi bir şey. Belki de bu nedenle Çin deyince akla gelen ilk spor dallarından biri masa tenisi. Günümüzde her yaştan çok fazla sayıda Çinli masa tenisi oynamaya devam ediyor.

Büyük küçük istisnasız her şehirde çok sayıda masa tenisi kursu bulunuyor. Çoğu Çinli aile çocuklarını 5-6 yaşlarından itibaren bu kurslara gönderiyor.

Çin masa tenisi takımı olimpiyat oyunlarını deyim yerindeyse domine ediyor. Statista sitesinde masa tenisi dalında 2018 öncesinde olimpiyatlarda kazanılan madalya dağılımı ile ilgili aşağıdaki grafik ilgimi çekti. Grafikten sizin de anlayabileceğiniz gibi toplam madalyaların %90’dan fazlası Çin takımına gitmiş.

2018 yılı öncesinde masa tenisi dalında kazanılan madalyaların ülkelere göre dağılımı

Her ne kadar Çinliler masa tenisinde çok iyi olsa da, Çin’in kalabalık nüfusu nedeniyle birçok Çinli sporcu Çin milli takımına giremiyor. Bu da bazı Çinli sporcuların başka ülkeler adına büyük turnuvalara katılmasına neden oluyor.

Badminton

Badminton  günlük hayatta Çin’de sıkça yapılan bir spor. Çin’de badminton oynayabilmek için iki basit badminton raketi ve badminton topları yeterli. En fazla 100 yuan (15 dolar) harcayarak badminton oynamaya hazır hale gelmek mümkün.

Çin’de her yer badminton oynamaya uygundur

Badminton’ı “10-15 dakika eğlence olsun” diye oynayanlar sokakta, gerçekten spor amaçlı oynayanlar ise spor salonlarında oynarlar. Çin’deki kapalı spor salonlarında mutlaka badminton bölümü vardır.

Badminton’da başarı deyince de akla ilk olarak Çin geliyor. 1977’den bu yana düzenlenen Dünya Badminton Şampiyonasın’da Çin altın madalya sıralamasında açık ara lider. Çin’in kazandığı altın madalya sayısı ikinci sıradaki Endonezya’dan üç kat daha fazla.

Basketbol

Abartısız bugün Çin’de özellikle erkeklerin en çok oynanan ve izlenen sporların başında basketbol geliyor.

Basketbol oynayan iki genç Çinli

Çin’in basketbola olan ilgisi 2002 yılında Çinli basketbolcu Yao Ming’in NBA’e gitmesiyle başladı. Yao Ming, NBA’de gösterdiği performansla Çin’in halk kahramanı olmayı başardı.

Yao Ming sayesinde Çinli gençler pota gördükleri her yerde basketbol oynamaya ve NBA maçlarını takip etmeye başladılar. Bu da Çin’de NBA’in Çin’in ulusal basketbol ligi CBA’e oranla çok daha fazla kişi tarafından seyredilmesini sağladı.

Bugün ABD haricinde en büyük NBA seyirci kitlesi Çin’de bulunuyor. Bazı NBA takımları da sezon öncesi Çin’e gelip hazırlık maçları yapıyor. Bu maçlar tıpkı ABD’dekiler gibi tıklım tıklım oluyor.

Her ne kadar Çin’de basketbola ilgi çok fazla olsa da Çin Basketbol Takımı’nın bugüne kadar hatırı sayılır başarısı bulunmuyor.

Futbol

Çinli gençler arasında popülerliğini her geçen yıl daha da arttıran spor dallarından biri de futbol. Şehirlerde adına “futbol parkı” denilen geniş futbol oynama alanları da giderek artıyor.

Çin Süper Ligi(CSL) son zamanlarda yapılan yatırımlarla kalitesini çok arttırdı. Avrupa’da tanınan çok sayıda futbolcunun kariyerini Çin’de sürdürme kararı alması da Çin’e yurt dışında başarı getirdi. Çin’deki en güçlü takımlardan olan Guangzhou Evergrande birçok kez Asya Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmayı başardı.

Worldfootball sitesinde Çin Süper Ligi’nde 2009 yılı için ortalama seyirci sayısı ile ilgili güzel bir tablo gördüm ve o tabloyu aşağıya koydum. Tabloda görüldüğü gibi Çin’deki futbol maçları ortalama 23.000 seyirciyle oynanıyor.

2009 yılında Çin’de futbol maçlarında ortalama seyirci sayısı

Her ne kadar Çin’de futbol ilerleme eğiliminde ise de Çin milli takımı hala daha Dünya sıralamasında çok gerilerde bulunuyor. En son 2002’de Dünya Kupası’na katılan ve Türkiye ile aynı grupta bulunan Çin milli futbol takımı o tarihten bu yana Dünya Kupası’na katılma başarısı gösteremedi.

“Çinli Gençler Arasındaki En Popüler Spor Dalları” için 2 yorum

  1. Badminton ve badmintona benzer geleneksel spor oyunlarının sıkça oynandığına şahit oldum ama özellikle üniversiteli erkeklerin bu kadar çok basketbol oynadığını kaldığım üniversitenin kampüsünde bizzat görünce epey şaşırtmıştım, demek böyle bir hikayesi varmış, ilham verici gerçekten.

    1. Gerçekten de Çin’de basketbola olan ilgi tahmin edilebileceğinden çok fazla. Bu nedenle her yıl birkaç NBA takımı Çin’e gelip kendi aralarında küçük turnuvalar düzenliyor. Bu sıradan turnuvalar dahi salonların tamamen dolması için yetiyor.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top