Tiananmen Meydanı Çin Kaynaklarına Göre Nasıl Bir Yer?

Tiananmen, Çin’in en önemli meydanı. Başkent Pekin‘de Çin Hükümet binasının hemen yanıbaşında yer alan bu dev meydan yakın geçmişte şahit olduğu siyasi olaylarla, kutlamalarla ve törenlerle tanınıyor. Çin kaynaklarında Tiananmen ile ilgili bilgiler Çin dışında olanlardan biraz farklı.

Çin kaynaklarına göre Tiananmen Meydanı Çin halkının devrimci ruhunu ve kahramanlığını temsil ediyor. Meydanda Çin’in kurucusu Mao Zedong’un mozolesi de bulunuyor. Çin’in in Cumhuriyet Bayramı olan 1 Ekim günlerinde Tiananmen Meydanı’nda çok geniş katılımlı törenler düzenleniyor. Her gün düzenlenen bayrak alma ve asma merasimleri de her gün yüzlerce kişi tarafından izleniyor.

Tiananmen Meydanı’nın Genel Özellikleri

Tianmen Meydanı, başkent Pekin’in merkezinde yer alıyor. Meydanın kuzeyinde Yasak Şehir, doğusunda Çin ulusal Müzesi ve batısında Çin Hükümet binası yer alıyor. Meydanda Mao Zedong’un mozolesi ve Halk Kahramanları anıtı da yer alıyor.

Tiananmen Meydanı’nın kuşbakışı görünümü

880 metre uzunluğunda ve 500 metre genişliğinde olan bu meydan toplam 440.000 metrekarelik bir alan kaplıyor. Bu da meydanın 1 milyon kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip olduğu anlamına geliyor.. Çin’in en iyi korunan meydanlarından biri olan Tiananmen Meydanı’na gelen herkes güvenlik kontrolünden geçiyor.

Meydanın kuzeyinde, Mao Zedong’un meşhur portresinin bulunduğu bölümde Çince “Yaşasın Çin Halk Cumhuriyeti” ve “Yaşasın dünya Halklarının Birliği” yazar.

Tiananmen Meydanı Tarihi

Tiananmen Meydanı ilk olarak 15. yüzyılda Ming Hanedanı Yongle tarafından inşa edildi ve Chengtianmen olarak adlandırıldı.

1651 yılında Qing Hanedanı Shunzhi tarafından yeniden inşa edildi ve adı Tiananmen olarak değiştirildi. Hem Ming, hem de Qing Hanedanları zamanında Tiananmen meydanı büyük kutlamalara evsahipliği yaptı. Başka bir deyişle Tiananmen Meydanı imparatorların güç gösterisi yaptığı yerdi.

Tiananmen meydanı ilk yapıldığı dönemlerde Yasak Şehrin bir parçası idi. Meydanın çevresinde bulunan yüksek duvarlar nedeniyle meydana sıradan halkın girmesi mümkün olmadı.

Meydandaki en büyük kapı şu an Mao Zedong’un portresinin asılı olduğu 35 metre yükseklikte ve 66 metre uzunluğundaki kapıdır. Bu kapı sadece imparatorların giriş çıkış yapabildiği kapıdır.

Tiananmen Meydanı’nın en büyük kapısı

1900 yılında Pekin’in işgal edilmesinin ardından Tiananmen işgalci kuvvetlerin kontrolüne geçti.

1914 yılında Zhu Qian önderliğindeki Çin Cumhuriyeti, kuruluşunun üçüncü yılında Tiananmen’i geri alma planları yaptı ve Tiananmen’in bugünkü halinin oluşmasının ilk adımları atılmış oldu.

1928 yılında Tiananmen tamamen ele geçirildi ve meydanda 70.000 kişinin toplandığı büyük bir tören düzenlendi. Aynı yılın Ağustos ayında Tiananmen’in Yasak Şehir tarafındaki kapısının üstüne Sun Yat Sen’in portresi başarıyı temsilen yerleştirdi. Bu portre Tiananmen’e asılan ilk portre oldu.

1937’de Çin japon istilasına uğradıktan sonra Tiananmen Meydanı’nın kontrolü de Japonlara geçti. (Okuduğum kaynakta Japonlar için “Japon Kukla Hükümeti” ifadesi kullanılıyor.)

Mao Zedong önderliğinde Çin istiladan kurtulduktan sonra bugünkü Çin Halk Cumhuriyeti 1 Ekim 1949’da kuruldu. Kazanılan zaferin bir sonucu olarak meydanda kuruluş töreni düzenlendi.

Çin devlet başkanı Mao Zedong, Tiananmen Kulesi’ne çıkarak Dünya’ya Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ilan etti ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin bugünkü beş yıldızlı bayrağı ilk kez Tiananmen Meydanı’nda göndere çekildi.

Mao Zedong’un Tiananmen’deki konuşması

1953 yılında Sovyetler Birliği’nin lideri Stalin’in ölümü üzerinde Tiananmen Meydanı’nda anma töreni düzenlendi.

1954 yılında meydanın üç tarafında bulunan duvarlar yıkıldı ve meydana Halk Karamanları Anıtı yapıldı.

1958 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun onuncu yılı nedeniyle meydan tarihindeki en büyük genişletme çalışmaları başladı ve meydan 44 hektar büyüklüğe ulaştı. Başka bir deyişle Rusya’daki Kızıl Meydan’dan 9 kat daha büyük bir hale geldi.

Booking.com

Mao Zedong’un 1976 yılında ölümünün ardından Tiananmen Meydanı’nda tekrar birtakım değişiklikler yapıldı ve Mao Zedong adına bir mozole inşa edildi. (Mao Zedong’un ölü bedeni şu ana kadar korundu ve mozolede ziyaretçilere gösteriliyor.)

Çin’in kapılarını Dünya’ya açmasından sonra 1 Ocak 1988 Uluslararası Turizm Günü ilan edildi ve bu gün Tiananmen Meydanı resmi olarak turizme açıldı.

1997 yılında Hong Kong’un Çin’e geri dönüşü kutlamaları kapsamında Tiananmen Meydanı’nda geri sayım yapıldı.

Çin’in 2001 yılında 2008 Olimpiyat Oyunları için başvuruyu yapması üzerine meydanda kutlama yapıldı.

12 Mayıs 2008’de Sichuan depreminde hayatına kaybedenleri anmak için Tiananmen Meydanı’nda anma töreni düzenlendi. Aynı yılın 8 Ağustos gününde Pekin Olimpiyatları’nın açılış töreni kapsamında Tiananmen Meydanı ile Olimpiyat Stadı arasında kalan 10kilometreden fazla bölgede havai fişek gösterileri yapıldı.

2009 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 60. yılı nedeniyle meydana iki dev ekran yerleştirildi ve bu ekranlarda Pekin ile ilgili veya tarihle ilgili birtakım videolar gösterilmeye başlandı.

3 Eylül 2015 ‘de Çin Halkının Japon İstilasına karşı kazandığı aferin 70. yıldönümü kutlamaları da Tiananmen Meydanı’nda düzenlendi.

Tiananmen Meydanı Bayrak Törenleri

Tiananmen Meydanı’nda Çin Bayrağı göndere ilk kez 1 Ekim 1949’da Mao Zedong önderliğinde çekildi. 1 Ekim 1990 yılında Ulusal Bayrak Yasası çıkarıldı ve bayrak törenlerinde Çin Ulusal Marşı’nın çalınması zorunlu hale getirildi. Bu da meydandaki bayrak törenlerini daha ciddi bir hale getirdi.

1 Haziran 2004’de ise bayrak törenleri tamamen resmi askeri törene dönüştürüldü. Şu an meydanda her gün iki kere 126 askerden oluşan birlikle bayrak törenleri düzenleniyor. Pekin’i ziyaret eden binlerce turist de her gün bu bayrak törenlerini izleyebilmek için Tiananmen Meydanı’nda yerini alıyor. Her bir tören 10 dakika sürüyor.

“Tiananmen Meydanı Çin Kaynaklarına Göre Nasıl Bir Yer?” için 2 yorum

  1. Bu meydanda gezme olanağı bulan biri olarak sayın yazarı kutluyorum. Çin tarihiyle, kültürüyle, Asya bağımız Asya Türk kültürü ile elbette doğasıyla (çok sübjektif olan siyasal bakış açıları bir yana) görülmesi gereken bir devasa ülke.
    Saygılarımla.

    1. Yorumunuz için teşekkürler. Gerçekten de Çin’de görülmeye değer çok fazla yer var. Çin kültüründe de Türk kültürüyle benzerlikler var. Özellikle aile ve arkadaş ilişkilerinde.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top