Çin Drone Devi DJI ve Kurucusu Frank Wang

Uzaktan kumanda ile en zor kullanılan oyuncaklardan biri uçaklardır. Adına drone kimisi kameralı, uzaktan kumandalı küçük uçaklar son yıllarda bu algının değişmesini sağladı. Bugün dronelar hem küçük çocukların dahi kolayca uçurabileceği bir uçak oyuncak, hem de profesyonel video çekmek isteyenler için çok önemli bir araç haline geldi.

DJI, drone endüstrisinin en büyük firmalarından biri. Çin merkezli olan firmanın piyasa değeri 10 milyar dolardan fazla. Firmanın kurucusu ve sahibi ise 3.6 milyar dolarlık servetin sahibi, 1980 doğumlu Frank Wang.

Küçüklüğünden itibaren uçan cisimlere ilgili olan Frank Wang, Drone sektöründeki açığı görerek bu açığı kapatmak amacıyla DJI Technology firmasını kurdu. Bu girişim Frank Wang’ın Dünya’daki ilk drone milyarderi olmasını sağladı.

Kameralı bir drone havada iken…

Bu yazıda Frank Wang’ın hayatı, DJI firmasının gelişimi ile ilgili aşağıdaki alt başlıklar altında detaylar göreceksiniz.

Frank Wang’ın Hayatı

Frank Wang, 1980 yılında Çin’in en küçük eyaleti olan; ama Çin ekonomisine en büyük katkılardan birini veren Zhejiang eyaletinin başkenti olan Hangzhou’da doğdu.

Küçük yaşlardan başlayarak devamlı olarak uçan cisimlere meraklı olan ve boş zamanlarını uçaklarla ilgili kitaplar okuyarak geçiren Frank, hep kamera ile uçabilecek ve kendisini takip edebilecek bir uçağın hayalini kurdu.

16 yaşında uzaktan kumandalı bir helikopter geliştirse de, bu helikopterin daha keyfine varamadan düşüp kırılmasına engel olamadı.

Şangay’da East China Normal Univercity’de psikoloji okudğu sıralarda zamanının çoğunu oyuncak model helikopterler yapmak için harcadı.

Uçan cisimlerle ilgili kariyer yapmaya olsa da, akademik geçmişi Frank’ın MIT veya Stanford gibi büyük üniversitelere gitmesi için yeterli olmadı ve başvuruları reddedildi. Bunun üzerine 2003’te okuduğu üniversiteden ayrılıp Hong Kong University of Science & Technology’de eğitimini sürdürmeye devam etti.

Toyzz Shop TR

Üniversite hayatının son senesinde kendi başına helikopter uçuş kontrol sistemi yaptı. Bu da bir zaman sonra kendisi için yapacağı helikopterin temellerini oluşturdu.

Frank, üniversiteden hocası olan Prof. Li exiang’ın da katkılarıyla Everest Dağı’nın neredeyse zirvesine kadar uçabilmiş olan ilk insansız minyatür helikopteri geliştirdi. Bu başarı DJI Technology firmasının ortaya çıkmasını sağladı.

DJI Teknolojinin İlk Zamanları

DJI sadece dört kişinin girişimiyle kuruldu. Bu kişiler Frank Wang, Jinying Chen, Zhihui Lu ve Chuqiang Chen’di.

Takımın en genç üyesi olan Zhihui Lu, cebinde sadece 100 dolarla DJI takımında yer aldı.  Jinying Chen ve Chuqiang Chen ise DJI için o anki işlerinden ayrılarak DJI’a katıldılar. Chujiang Chen, işinden ayrılmak için 30.000yuan(yaklaşık 4.600 dolar) ceza ödemek zorunda kaldı.

Frank’in üniversite zamanlarında aldığı burslardan biriktirdikleri, üç odalı bir evde çalışmaya başlayan dört arkadaş için sermaye oldu. Frank’in önceden 15.000 yuan(2200 dolar) harcayarak yapmış olduğu helikopterin 50.000yuana(6000 dolar) satılması dört arkadaşı hem maddi açıdan rahatlattı; hem de DJI’ın yeni kişileri işe alabilmesini sağladı.

2006 yılında kontrol aygıtları satmaya yönelen DJI, fiyatı 2000 dolar olan aygıtlardan ayda 20 tane satarken, bu durum Frank Wang için yeterli değildi. Bu nedenle Frank firmayı bir kademe daha ileri götürebilmek amacıyla bir aile dostundan 90.000 değerinde finansal destek aldı.

2008 yılında DJI ilk drone uçağı yapım aşamasında iken, Frank haricindeki üç arkadaş Frank’ı yüzüstü bırakarak DJI’dan ayrıldı. Ayrılırken yıllardır üstünden beraber çalıştıkları teknolojiyi de berbaberlerinde götürdüler.

DJI’ın büyümesi

2011 yılına gelindiğinde uçuş kontrol aygıtlarının fiyatı 2000 dolarlardan 400 dolara kadar geriledi. Bu da Frank’in drone konusuna eskiden daha fazla eğilmesini sağladı.

2013 yılında Phantom adlı, bir saat boyunca havada kalabilecek ve düşme halinde kırılmayacak ilk drone piyasaya sürüldü.

679 dolar gibi yüksek bir fiyata satılan Phantom firmanın DJI’ın en çok satılan ürünü haline geldi. Dünya’nın dört bir yanından gelen siparişler de DJI’ın adının Çin dışında da tanınmasını sağladı. 2013 yılını DJI 130 milyon dolarlık bir ciro ile kapattı.

2014 yılında firmanın piyasa değeri 1.6 milyar dolara, cirosu da 500 milyon dolara yükseldi .

2009 ile 2014 yılları arasında firmanın satışları düzenli olarak bir önceki yıla oranla 3-4 kat arttı. 2014 yılının sonunda firmanın piyasa değeri 1.6 milyar dolara, cirosu da 500 milyon dolara yükseldi .

2015 yılının Eylül ayında, Phantom modeli Apple Store’larda da satılmaya başlandı.

DJI’ın bugünkü durumu

Günümüzde Dünya’nın en büyük drone üreticisi konumunda olan DJI Technology, drone piyasasının %70’ini elinde bulunduruyor. 4000’den fazla çalışanı olan DJI’ın ürünlerini Dünya’nın Çin’den Dünya’nın pek çok ülkesine ihraç ediliyor.

DJI’ın ürün yelpazesi de çok genişledi. Bugün insansız hava taşıtlarından uçuş platformlarına, uçuş kamerasından çeşitli uçuş aksesuarlarına kadar farklı ürünler artık DJI bünyesinde üretiliyor.

Profesyonel filmlerin çekiminde ve çeşitli araştırmaların yapılmasında da DJI Technology ürünleri yaygın olarak tercih ediliyor.

DJI drone veya parçaları satın almak istiyorsanız Alibaba.com’da satılan bu ürünler ilginizi çekebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top