Şanghay’da Görmeye Değer 10 Yer

Booking.com

Şanghay 25 milyonluk nüfusu ile Dünya’nın en büyük şehirlerinden biri. Aynı zamanda da Çin ekonomisinin kalbi.

Şanghay’ın Pekin ve Xi’an gibi binlerce yıllık tarihi yok. O nedenle Şanghay’da ziyarete edilebilecek çok tarihi eser de pek yok. Hatta Şanghay’ın İstanbul gibi doğal güzellikleri olduğu da söylenemez. Ama konu modernliğe, gelişmişliğe gelince Şanghay’da görülebilecek ve yapılabilecekler çok fazla. Şanghay, herkesin kendine göre bir yer ve yapabilecek bir şey bulabileceği bir metropol.

Lujiazui(陆家嘴)

Şanghay ile ilgili muhtemelen görmüş olduğunuz fotoğrafların birçoğu bu bölgeye ait.

Huangpu Nehri’nin hemen yanında kalan bölge, başta Asya’daki en eski televizyon kulelerinden biri olan Oriental Pearl Tower olmak üzere onlarca çok yüksek gökdeleni barındırıyor. Çin’in en yüksek, Dünya’nın ise en uzun ikinci binası olan, 632 metre yükseklikteki Shanghai Tower da bu bölgede bulunuyor.

Bu bölgede durup çevrenize şöyle bir baktığınızda Çin ekonomisinin kalbinde yer aldığınızı, gördüğünüz her bir ofis katında milyonlarca dolarlık işlemlerin yapıldığını hissedebiliyorsunuz. Şanghay’a kadar gelip bu bölgeyi ziyaret etmemek gerçekten büyük bir kayıp.

Bölgeye metroyla ulaşmak çok kolay. Gökdelenlerin en üst katına bilet alarak çıkılabiliyor.

Aşağıya Lujiazui Bölgesinde en çok bilinen gökdelenleri gösteren bir fotoğraf koydum. Fotoğrafın altındaki tabloya da gökdelenlerin yüksekliklerini yazdım.

Şanghay gökdelenler bölgesindeki gödelenler
Gökdelen adıYapım tarihiYükseklik
The Oriental Pearl Radio & TV Tower1994468m
Jinmao Tower1998420m
Shanghai World Financial Center2008492m
Shanghai Tower2016632m
Şangay gökdelenleri arasında en bilinenleri

Shanghai Tower (上海中心大厦)

Lujiazui bölgesinde geçtiğimiz yıllarda yapımı tamamlanan Shanghai Tower (上海中心大厦), Türkçe adıyla Şangh -ay Kulesi, 632 metrelik yüksekliğiyle Dünya’nın şimdilik ikinci, Çin’in ise en yüksek gökdeleni olma ünvanına sahip.

Yapımına 2008 yılında başlanan ve 2017 yılında tamamen kullanıma açılan Shanghai Tower’da maksimum 74km/h hıza ulaşabilen, Dünya’nın en hızlı asansörü bulunuyor.

Toplam 2.4 milyar dolara mal olan bu uzun gökdelenin yer üstünde kalan bölümünde 128, yer altında kalan bölümünde ise 5 kat bulunuyor. Bu katlardan 119. ve 121. katlar turistik ziyaretler için açıkken, 125. ve 127. katlarda konser ve sergi salonları bulunuyor.

Gökdelenin tasarımını Amerikan mimarlık firması Gensler bünyesinde çalışan Çinli mimar Jun Xia ve ekibi yaptı. Silindirik bir yapısı olan bina, üst katlara çıkıldıkça dönen bir mimariye sahip.

Shanghai Tower

Aynı anda 16.000 kişiyi barındırabilen, 1.800 araç kapasiteli otoparkı bulunan Shanghai Tower’ın 84. ve 110. katları arasında 258 odalık bir otel bulunuyor. Bu otel aynı zamanda Dünya’da gökdelen içerisinde bulunan oteller arasında en yüksekte olanı.

Şangay gökdelenler bölgesi Lujiazui’de genel olarak pahalı oteller bulunuyor.

The Bund (外滩)

Lujiazui’nin hemen karşısında, bir başka deyişle Huangpu Nehri’nin karşı tarafında bulunan the Bund, Lujiazui bölgesiyle ilgili en iyi fotoğrafların çekildiği yer.

Özellikle akşam saatlerinde bölgenin güzelliği görülmeye değer. 1900’lü yılların başında Şanghay’ın batı devletleri tarafından işgale uğradığı dönemlerde yapılan batı mimarisindeki taş binalara bu bölgede sıkça  rastlamak mümkün.

Şanghay the Bund bölgesi

the Bund bölgesine metroyla ulaşmak için Nanjing Rd. East istasyonunda metrodan inip 10-15 dakika yürümek gerekiyor.

the Bund bölgesindeki bazı binaları aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:

Bina adıYapım tarihi
Asia Building1916
East Wind Hotel1861
Bund No.31922
the Nissin Building1925
China Merchants Bank Building1897
the Great Northern Telegrapgh Company Building 1908
the China Merchants Company Building1901
Shanghai Pudong Development Bank1923
Shanghai Customs House1927
the Bund bölgesindeki bazı binalar

Nanjing Caddesi (南京路)

The Bund bölgesine yaklaşık 1 kilometre mesafede bulunan, sadece yayaların kullanımına açık olan, Şanghay’ın en popüler alışveriş caddesi. İstanbul’daki İstiklal Caddesi gibi günün her saati çok kalabalık olan caddede Dünya’nın en büyük markalarının çoğununun mağazası bulunuyor.

Şanghay’daki Nanjing Caddesi

Modern AVM ve mağazalara ek olarak Nanjing Caddesi üzerinde 100 yıldan fazla zamandır bulunan tarihi mağazalar da var. O mağazalardan bazılarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:

Mağaza adıÜrünAçılış tarihi
Shanghai Laojiefu DepartmentKıyafet, ipek, kumaş 1860
Heng Da Li Clocks and Watches Co. Saat tamir ve satış1864
Cai Tong De PharmacyGeleneksel Çin İlaçları1882
Shao Wan ShengYerel yemekler1852
Duo Yun XuanKaligrafi ve tablolar1900
Lao Feng Xiang JewellersMücevher ve takı1848
Şangay Nanjing Caddesi üzerinde 100 yıldan fazla zamandır açık olan bazı mağazalar

Şanghay’a turistik gezi yapanların çoğu Nanjing Caddesi bölgesinde kalmayı tercih ediyor. Bu bölgede her bütçeye uygun otel bulmak mümkün.

Yuyuan Bahçesi (豫园)

Filmlerde gördüğünüz, geleneksel Asya mimarisindeki binaların bulunduğu bahçelere ilgi duyup bu bahçelerin bulunduğu şehirlere gidecek vakti olmayanlar için çok iyi bir seçenek. Bu bahçenin çevresinde çok farklı ayaküstü yenilebilecek Çin yemekleri de bulunabilir.

Metroyla kolayca ulaşılabilen bölgeyi ziyaret etmek ücretsiz; ama burada bulunan tapınağa giriş için bilet almak gerekiyor.

Şanghay Yuyuan Bahçesi

Jing An Tapınağı(静安寺)

Şanghay şehir merkezindeki az sayıda tapınak arasından en gösterişli olanı. Yüksek binaların arasında kalan ve ziyarete açık olan tapınak, ömründe hiç tapınak görmemiş olanlar için iyi bir seçenek.

Jing’an tapınağına da metro ile ulaşmak mümkün. Bölgeyi ziyaret edenler dilerlerse çevrede bulunan gökdelenlerin alt katlarında bulunan alışveriş merkezlerine gidebilirler.

Jing An Tapınağı

Xintiandi (新天地)

Xintiandi, Şanghay’da batı tarzı yaşamın en fazla hissedildiği yerlerden biri. Batı mimarisindeki binaları, yer yer dar sokakları, onlarca kafe, bar ve restoranı, sokaklardaki masaları ile ziyaretçilere Avrupa hissi verebilen bir yer.

Xintiandi’ye de metro ile ulaşmak çok kolay. Ama bölgede yemek yemek genel olarak tahmin edebileceğinizden daha pahalı.

Şanghay Disneyland (迪士尼)

Birçok kişi Şanghay’da Disneyland olduğunu bilmiyor; ama aslında Dünya’nın en büyük ve en modern Disneyland’ı şu an Şanghay’da.

İstisnasız yılın her günü çok kalabalık olan Disneyland, Pudong Havalimanı’na 10-15 kilometre mesafede. Daha önce hiçbir Disneyland’ı görmemiş olanlar veya Çin’de de Disneyland’a gitme deneyimi yaşamak isteyenler için ideal.

Şanghay Disneyland 2016 yılının Haziran ayında kapılarını açtı ve 390 hektar alana 3.7 milyar dolar harcanarak inşa edildi.

Bu kadar büyük bir tesis olmasına rağmen arabayla giderken en son 3-5 km haricinde Disneyland ile alakalı neredeyse hiçbir tabela yok. Tabelalarda da ilginç bir şekilde sadece Mickey’nin siluet şeklinde kafası görünüyor ve kesinlikle Disneyland yazmıyor.

80USD civarındaki bilet ücreti nedeniyle Disneyland ilk bakışta çok pahalıymış gibi duruyor. Ama yine de içerde her yaştan herkese göre eğlenceli birşeyler bulmak mümkün.

İçeride iken binilecek çok oyuncak ve yapılacak çok aktivite var. O nedenle parka mümkün olduğunca erken gitmek en iyisi. Kalabalıklığın fazla olduğu saatlerde bazı aktiviteler için 2 saat sıra beklemek gerekebiliyor.

Parkın dışında Disney Town adı verilen bir yer de mevcut. Üstü açık alışveriş merkezi gibi yapılan yerde çok çeşitli restoranlar ve bazı mağazalar var.

Disneyland’a metro ile ulaşmak mümkün; ama parkın biraz şehir dışında olması nedeniyle şehir merkezinden Disneyland’a gelmek 1 saatten fazla sürüyor.

Şanghay Akvaryumu (上海海洋水族馆)

Lujiazui bölgesindeki gökdelenlerin hemen yanıbaşında Dünya’nın en büyük akvaryumlarından biri bulunuyor. Toplam 20.500 metrekare alana yayılmış olan akvaryumun içinde 155 metre uzunluğundaki Dünya’nın en uzun akvaryum tüneli var.

Akvaryuma giriş için 25USD ücret ödemek gerekiyor.

Şanghay Vahşi Yaşam Parkı (上海野生动物园)

Şanghay’da iki tane hayvanat bahçesi var. Bunlardan bir tanesi Şanghay Vahşi Yaşam Parkı olarak adlandırılıyor. 153 hektarlık bir alana yayılmış olan park şehir merkezine 35 kilometre mesafede yer alıyor.

Parka metroyla ulaşmak mümkün, ama parkın şehir merkezine uzaklığı nedeniyle yolda çok zaman harcamak gerekiyor. Parkın içinde Panda dahil olmak üzere 200’den fazla hayvan türü bulunuyor.

Parka giriş için yaklaşık 20USD giriş ücreti ödemek gerekiyor. Parkın içinde otobüsle safari turuna katılmak için de ek ücret talep ediliyor.

Şanghay Vatandaş Meydanı (上海人民广场)

Şanghay şehir merkezinde yer alan ve 140.000 metrekare alana yayılmış olan meydan, Şangay’daki en büyük meydan. Yürüyüş yapmak isteyenler için ilgi çekici bir yer.

Ayrınca parkın çevresinde bulunan Şanghay Müzesi, Şanghay Büyük Tiyatrosu, ve Şanghay Şehir Planlama Merkezi de görülmeye değer yerlerden bazıları.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top